Kungsforsen i Mörrumsån

Adress: Mörrum Visa karta

Adress: Mörrum

Den mäktiga ån erbjuder härliga miljöer.

Ta en promenad utmed Mörrumsån och njut av dess vackra miljöer. Under vår, sommar och höst ser man fiskare vid och i ån. I Mörrumsån finns några av världens mest storväxta laxar och havsöringar. Sportfiskare vallfärdar hit från när och fjärran.

Vårfisket är det ”enklaste” fisket. Såväl lax som havsöring är mycket huggvilliga efter att ha övervintrat i Mörrumsån. Också blänkarna, de nystigna havsöringarna som vandrar upp i Mörrumsån från Östersjön i jakt på näring, är huggvilliga.

Blanklaxfisket är det ”tuffaste” fisket. Den första blanklaxen brukar tas i månadsskiftet mellan april och maj, när det vanligtvis är mycket vatten i ån och vattentemperaturen ligger mellan tio och tolv grader.

Sommarfisket är Mörrumsåns ”svåraste” fiske. Man fiskar morgon eller kväll. Trots namnet, brukar årets första höst-öring fångas redan i slutet av maj, när den börjar sin vandring upp i ån. Då är det kvälls- och nattfiske som gäller.

Höstfisket är Mörrumsåns mest ”varierade” fiske. Fisk finns då på alla sträckor. Lägre vattentemperaturer gör att laxarna lämnar sina djuphålor och blir aktiva igen och öringarna börjar stiga.

Laxfiske i Mörrumsån beskrivs redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok. Mörrums Kronolaxfiske drivs som en sportfiskedestination sedan 1941 och är ett av världens mest välkända vatten för fiske av lax och havsöring. Den största spöfångade laxen i ån vägde 26,72 kilo. Vill du prova på, rekommenderas att du ber om experthjälp för att få rätt utrustning. Mörrums Kronolaxfiske erbjuder också guidning för att förmedla kunskap som har tagit dem tiotusentals kast att lära sig.

Visa mer

Om denna aktivitet

Hotell

First Hotel Carlshamn

Avstånd: 7,7 km
Hos oss bor du på randen till havet. Korsa bara gatan utanför hotellet och du kommer till piren där du kan ta en båt rakt ut i skärgården. Eller så nöjer du dig med att avnjuta hamnutsikten från restaurang Hotellbaren och smuttar på den smått obligatoriska Carlshamns Flaggpunsch.
B & B

Stiftsgården Södra Hoka

Avstånd: 9 km
Södra Hoka är fylld av stimulerande miljöer! Det naturen erbjuder i form av sjöar, fiskevatten, badplats, skogar och strövområden uppskattas av många gäster.
Hotell

Best Western Hotel Karlshamn

Avstånd: 5,9 km
Varmt välkommen till oss i Karlshamn med närhet till allt som har med skärgården att göra. I vårt nyrenoverade hotell bor du i en modern, avslappnad, trygg och varm miljö. <B>Höst 2019: vi renoverar vår pool och bastu och kommer öppna SPA i slutet på året!</B
Build: 2019-12-11 13:33:30, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-5734.cbischannel-309 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails