Båtlivet i Blekinge

Båtlivet

Blekinges skärgård är Sveriges sydligaste och den första som möter de gäster som kommer sjövägen från europeiska fastlandet. Här finns 1000-tals öar, holmar och skär.

De tjugotal större öar som ligger öster om Karlshamn kallas för Hällaryds skärgård. Blekinges skärgårdsöar är lummiga med lövträd, ängsmark och rikt djurliv; öar med gott om plats för dig som vill uppleva Blekinge från vattnet. Längs med kusten och ute på några av öarna finns trivsamma gästhamnar som förutom fast mark under fötterna, erbjuder el, dusch/wc, servering och butik att proviantera i.

 

 

2 segeltips

 
I nordost: Kristianopel

Smaka på en "gammeldansk". Allra längst ut i öster, precis på gränsen till Småland ligger Kristanopel, anlagd redan 1599 för att skydda det då danska Blekinge mot svenskarna. Byn är ett riktigt charmigt smultronställe med mycket att se: den rosenkantade Storgatans fina små hus, den maffiga befästningsmuren och kyrkan från 1624. Fina smakupplevelser får du på Café Sött & Salt nere i hamnen och på Gästgiveriet. Här finns badplats, charmiga butiker och en populär camping med minigolfbana, pub och restaurang. Och så till det som är allra viktigast för dig som kommer med båt: Nere vid kajen finn livsmedelsbutiken Handelsboden med apoteksservice och gästhamnen som erbjuder det mesta - eluttag, färskvatten, dusch och handikapptoalett.

Läs mer - Gästhamn i Kristianopel

 

 

I sydväst: Hanö

En sägenomspunnen idyll. Fyren är nog det först du ser av denna vackra och bilfria ö. En av de sägner som finns om Hanö berättar hur just fyrens ljus bländade en drake som kraschade i bergväggen. I fiskeläget ligger husen tätt, och här finns en populär sommaröppen restaurang, en liten affär och ett museum. Välj en vandringsled och ta dig genom det varierande landskapet, från klipphällar till skog och ängsmark. Och missa inte stenreveln Bönsäcken! Om den finns ännu en sägen... fråga någon av öborna om jättekvinnan så får du höra. Till gästhamnen kommer båtar från när och fjärran. Här får du tillgång till färskvattten, dusch/wc, trådlöst internet och diesel. Till Hanö kan du också ta Blekingetrafikens skärgårdsbåt från Nogersund på Listerlandet.

Gästhamnen på Hanö
Den charmiga gästhamnen på Hanö.

 

Läs mer om - Gästhamnen på Hanö

 

 

Blå flagg

Vad innebär blå flagg? Om du ser den blå flaggan vaja i gästhamen elle på badstranden som du besöker innebär det att den är välskkött, ren och har minsta möjliga påverkan på miljön. Det ställs också krav på service, information och skäkerhet. Både Kristianopels och Hanös gästhamn har "Blå flagg".

Karta över

Gästhamnar i Blekinge

Selected filters: