Författarbygden

Författarbygden en del av Olofström

Ur marken och jorden kom orden, som färdades längs vägarna och blev berättelserna om vår bygd, vår historia.

Sven Edvin Salje & Harry Martinson

När vårt ursprung ska tolkas och vår historia ge oss insikter och bilder av livet förr så ger våra stora författare oss en ovärderlig källa att ösa ur. Här får vi följa med till våra farföräldrars liv och verklighet i ett bonde- och arbetarsamhälle som inte längre finns. Men ett liv som präglat bygden vi lever i.

Det blev ju några böcker, några filmer och ett nobelpris i litteratur. Ett pris som tyvärr blev början till slutet för Harry Martinsson.

Det lättaste rådet att ge någon som är intresserad av att lära sig mer om vår bygds historia är väl att läsa det som bygdens söner. Sven Edvin Salje och Harry Martinsson, skrev. Läs allt, vartenda ord och du är garanterad nya insikter om både livet då och livet som det ser ut idag. Men det är ju lätt att säga, något svårare är det att verkligen plöja hela deras författararv. 

Sven Edvin Salje

Gemensamt för båda dessa författare är deras skildringar av arbetare, bönder, vagabonder och andra som inte svajade högst upp på samhällsstegen. Sven Edvin Salje skrev även en del historiska berättelser där skildringar av Snapphanarnas kamp var ett vanligt tema. Harry Martinsons berättelser om livet i samhälles periferi och livet längs vägarna är klassiska. Men också miljökritik, som du hittar i rymdeposet Aniara, var återkommande i hans verk.

Södra Gillesnäs & Lovängsgården

Men låt oss återgå till hur dessa författare kan lära oss mer bygden vi kallar hemma. I det som vi kallar Författarbygd finns det förutom biblioteket i Olofström åtta fysiska platser med anknytning till Martinson och Salje. De är alla mycket välbevarade och är dessutom tillgängliga för allmänheten. De flesta har kopplingar till Harry Martinson men det spelar ingen roll för det handlar om att få en gnutta relation till dåtiden, till deras ursprung, till det som var deras inspiration.

Edvin Saljes hem
Edvin Saljes hem