nebbeboda

Författarbygd

Ur marken och jorden kom orden, som färdades längs vägarna och blev berättelserna om vår bygd, vår historia.

 

Sven Edvin Salje & Harry Martinson

Gemensamt för båda dessa författare är deras skildringar av arbetare, bönder, vagabonder och andra som inte svajade högst upp på samhällsstegen. Sven Edvin Salje skrev även en del historiska berättelser där skildringar av Snapphanarnas kamp var ett vanligt tema. Harry Martinsons berättelser om livet i samhällets periferi och livet längs vägarna är klassiska. Men också hans miljökritik, som du hittar i rymdeposet Aniara, var återkommande i hans senare verk.

När vårt ursprung ska tolkas och vår historia ge oss insikter och bilder av livet förr så ger våra stora författare oss en ovärderlig källa att ösa ur. Här får vi följa med till våra farföräldrars liv och verklighet i ett bonde- och arbetarsamhälle som inte längre finns. Men ett liv som präglat bygden vi lever i.

Det blev ju några böcker, några filmer och ett nobelpris i litteratur. Ett pris som tyvärr blev början till slutet för Harry Martinsson. Men Harry Martinsons böcker är fortfarande lika aktuella genom sitt miljöengagemang och sitt framtidsdystopiska perspektiv. Rymdeposet Aniara inspirerar ständigt till nya tolkningar inom en olika konstnärliga uttryck. Nu senast som spelfilm. I boken Vagnen uttryckte han stark kritik till hur vi hur vi förflyttar oss. Med tanke på dagens klimatdebatt, kan detta blir nästa verk som får en renässans.

Det känns nästa som att han kunde se in i framtiden.

Camilla Carnmo 

Det lättaste rådet att ge någon som är intresserad av att lära sig mer om vår bygds historia är väl att läsa det som bygdens söner Sven Edvin Salje och Harry Martinsson, skrev. Läs allt, vartenda ord och du är garanterad nya insikter om både livet då och livet som det ser ut idag. Men det är ju lätt att säga, något svårare är det att verkligen plöja hela deras författararv. 

läsa

 

Södra Gillesnäs & Lovängsgården

Men låt oss återgå till hur dessa författare kan lära oss mer bygden vi kallar hemma. I det som vi kallar Författarbygd finns det förutom biblioteket i Olofström flera platser med anknytning till Martinson och Salje. 

Hitta inspirationen och välj någon av deras böcker. Inte alla, det räcker med en till en början. Varför inte börja med en tur till området runt Södra Gillesnäs och Lovängsgården för att sen läsa Saljes ”På dessa skuldror.” Det var på Lovängsgården man spelade in filmerna till Saljes böcker om familjen Loväng. Numera är Lovängsgården privatägd och inte öppen för allmäheten, dock är omgivningarna väl värda besöket. Alltidhults skola och Nebbeboda skola ger en direktkontakt med hur skolgången kan ha varit för dessa båda pojkar, då miljöerna är bevarade och klassrummen har samma stillsamma ljus som lyser in genom fönsterna. Då har du kommit en bra bit på vägen till att lära känna våra två stora författare och deras verk. Och på det viset lärt känna vår historia, vår bygd och vårt ursprung lite mer. I Jämshög kan du besöka Saljes fornstuga och Jämshögsmuseum som bevarat Saljes arbetsrum.

Läs mer om Sven Edvin Salje och Saljesällskapet här

Alltidhult

 

 

Stipendium & Projekt

Litteraturprojektet drivs av Region Blekinge i samarbete med Olofströms kommun och vänder sig bland annat till framtidens författare. Redan i rondellen vid Jämshög reser sig konstverket Pennans makt av Ingrid Enarsson. En påminnelse om ordens kraften och om författarna som växte upp här;  Pehr Thomasson, Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Tuija Nieminen Kristofersson, Patric Eghammer, Felicia Stenroth för att bara nämna några. Sedan i höstas pågår projektet som ytterligare ska de sätta Olofström och det litterära Blekinge på kartan.

Vistelsestipendium  delas ut varje år av Olofströms kommun tillsammans med Harry Martinson-sällskapet och Saljesällskapet. Stipendiet kan sökas av alla verksamma inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm. Företräde får utövare som arbetar i Harry Martinsons och/eller Sven Edvin Saljes anda. Läs mer om Nebbeboda skola och vistelsestipendiaterna

Ansöka om stipendiet? Så här gör du: https://olofstrom.se/vistelsestipendium

Årets stipendiat

 

 

Här ser du fler nedslag i Författarbygden

Selected filters: